pers - Alkmaarsche Courant - 931228

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persAlkmaarsche Courant - Stad&Streek4 - de muzen - 28-12-1993


Fruit Compagnie hoopt op een vooral vruchtbaar '94□ Sjoerd van Berkel ...................... □ Felix Hogeboom

ALKMAAR - Dichters zijn het, woordkunstige potsenmakers, maar ook gitaristen en zangers van het betere, het gevoelige, het indringende én soms ook kolderieke luisterlied. Compleet met verbindende teksten, komische entr'actes en weloverwogen gestoethaspel op de planken gebracht door Sjoerd van Berkel (26) uit Alkmaar en Felix Hogeboom (28) uit Heiloo. De Fruit Compagnie, dik een jaar met zijn tweeën aan de slag, ziet terug op een arbeidzaam en geïnspireerd '93 en hoopt tussen de bedrijven door op een vooral vruchtbaar '94. Met legio optredens. Want men wil, hoe dan ook, doorbrekend aan de bak.

De Dichterskring Alkmaar, daar is het voor Sjoerd en Felix eigenlijk allemaal begonnen. Daar troffen ze elkaar, als amateurpoëten in de dop, daar hoorden en waardeerden ze elkanders pennevruchten en daar werd, zowat als toevalstreffer, het idee geboren het eens met zijn tweeën, als duo op de planken te proberen. Gewoon: twee jongens met een gitaar. En ongewoon: met een een volstrekt oorspronkelijk repertoire, een ongebruikelijk ongelikt ogende act, een uitstraling die het midden houdt tussen wat even aan Joop Visser en vaker aan de vroege Brel doet denken. Die formule, die eigenlijk geen formule is omdat noch Felix noch Sjoerd hem ooit bedacht, bleek aan te slaan. Na enig voorwerk in de Alkmaarse Cantina Architectura en uiteraard ten huize van de Dichterskring waagde het tweetal zich begin december op de planken van Paradiso, de hoofdstedelijke (pop)muziektempel. Zomaar op de bonnefooi, als intermezzo tussen twee rockacts. Sjoerd, in het dagelijks leven werkeloos neerlandicus had er in allereerste instantie een hard hoofd in. Daar zitten zware jongens in het publiek, lui die alles al een keer gezien, gehoord en meegemaakt hebben. Ze hadden ons na de eerste maten al weg kunnen fluiten, en daar was ik eigenlijk ook best een beetje bang voor. Maar opeens werd het doodstil en zat iedereen ademloos te luisteren. Een heel optreden lang. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld.

Toekomst
Voor kompaan Felix, die zich het liefst als 'professioneel romanticus' afficheert en in de Compagnie voor de gitaarbegeleiding zorgt, was die eerste geslaagde 'gig' buiten het vertrouwde, Alkmaarse dichterswereldje, reden om nog heiliger in een artistieke toekomst te gaan geloven...Want, en Sjoerd denkt er precies zo over, we willen van het schrijven., dichten en zingen beslist ons vak gaan maken. Toegegeven: een jaar is te kort om de vaderlandse planken te veroveren, iedereen te laten zien dat je wat nieuws en origineels te bieden hebt. Maar wie schrijft die blijft, en het is uiteindelijk de aanhouder die wint. Net zoals in ons liedje 'Dat nergens over gaat'. De tekst zegt het al: 'Op een dag zing je een liedje dat nergens over gaat. Je zingt het bij de afwas en je zingt het op de straat. ' Voor zo'n liedje moet publiek te vinden zijn. Misschien wel omdat het nergens over gaat..." En Sjoerd heeft er nog een, minstens zo toepasselijk: 'Maar leen ons eerst een oor, wat adem voor een droom, een ruimte wijds en blauw, de volle aren op het veld, Liefde gaat met vlinders rond, het zuiden roept zijn clowns.' ,,Daar gaan we dinsdag 15 februari de Amsterdamse Engelenbak mee in. Alweer een vuurproef. Want eens zal het lukken. Dan werpt alle inzet zijn vruchten af." De Alkmaarse Fruit Compagnie is voor boekingen en verdere informatie telefonisch te bereiken onder nummer 072- 613192.
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017