pers-NHD-000327

Vacuüm cultuurnetwerk Alkmaar - berichten in de persNoordhollands Dagblad - 27-3-2000

Literaire middag bij afsluiting Vrije BoekenweekCelsius, de Alkmaarse dichteres die haar echte naam niet prijsgeeft.
Foto Studio Wick Natzijl


Van onze medewerkster IRMA LOKHORST

ALKMAAR - Volgens het programmaboekje, van de Vrije Boekenweek krijgen 'creatieve doe-het-zelvers' een podium aangeboden. Deze alternatieve boekenweek is een project van Cultureel Centrum de Badcuyp uit Amsterdam. Voor de eerste keer ging de boekenweek de provincie in. De afsluiting van het evenement was gisteren in Alkmaar in een bovenzaal van Atlantis. Ongeveer dertig mensen zijn er rond 14.00 uur in de zaal. De illegale Radio Vrede is aanwezig en de performers zitten nog wat te keuvelen. Het programma begint niet op tijd omdat de geluidstechniek en de decorbouwers nog niet klaar zijn. Paul Hergaarden opent de middag en zal de verschillende optredens aan elkaar praten. De Fruitcompagnie bijt het spits af met poëzie op muziek. De Fruitcompagnie, bestaat uit drie heren, Hogeboom, Van Berkel en Bouwhuis. De poëzie van Hogeboom is vol van dood en kerkhoven en wordt op een harde manier voorgedragen. Van Berkel heeft een prettige stem en de tekst die hij zingt is lyrisch. Bouwhuis maakt zich verdienstelijk als muzikant.

Twee dames worden met mevrouw aangekondigd. Neeltje Koning is een amateurdichteres. Haar gedichten zijn leuk vormgegeven en hebben als thema: gezin, relaties, journaal, kortom toegankelijke dicht-bij-huis gedichten. De tweede mevrouw is Yvonne Zegveld, ze leest korte verhalen voor. Haar onderwerpen zijn 'man, kinderen en een nostalgisch vroeger met wat kinderverdriet'. geinige Nederlandstalige liedjes de stemming erin te krijgen. Na de pauze treedt Theo Reet op. Reet is een hekeldichter, hij hekelt naar eigen zeggen alles en maakt zich daarmee zo onmogelijk dat hij niet meer bij Jack Spijkerman mag komen en ook zijn 'advertentie' bij Martin Simek wordt niet met zekerheid uitgezonden. Het Alkmaarse filiaal van de alternatieve boekenweek is begonnen met de Alkmaarse Dichterskring in Cantina Architectura.

Celsius
De Alkmaarse Celsius heeft een grotere actieradius. Ze verdient het dagelijks brood als computerdeskundige. Op de vraag van Hergaarden: 'waarom dicht je', antwoordt ze het leuk te vinden met taal te spelen. En dat speelse kwinkeleert uit haar gedicht. Over de ramen van de Grote Kerk: 'in glas geschreven geschiedenis'. Over de krant: 'een ochtendblad vol kater'. Er is inmiddels wat meer publiek binnen. De Amsterdamse Reinder van der Woude, schilder en musicus weet met zijn akoestische gitaar, mondharmonica, en eindigde met een scala ongebonden dichters in Atlantis. De sfeer van de afsluitende middag was evenzo ongebonden en iets te vrijblijvend, ook een podium voor amateurs moet naar professionaliteit streven.
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017