pers Alkmaarse Courant - 020319
Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de pers


Noord-Hollands Dagblad - 19-3-2002

Vrije Boekendagen willen literair universum verbreden

Van onze medewerker RONALD JONGES

CASTRICUM - Het literaire universum eindigt niet bij de bestsellers van Anna Enquist of de gedichten van de populaire poëet Jean-Pierre Rawie. De Vrije Boekendagen, een variant op de ' grote ' Boekenweek, bieden een alternatief en kijken verder dan het aanbod in de eerste de beste boekwinkel. Als onderdeel van de Vrije Boekendagen bood het Castricumse jongerencentrum De Bakkerij woordkunstenaars zaterdagavond een podium om hoogtepunten uit hun werk voor te dragen. De festiviteiten van de Vrije Boekendagen worden kriskras door het land georganiseerd. Tot en met 24 maart zijn op verschillende locaties de meest uiteenlopende voorstellingen te bezoeken. Minder bekend dicht- en schrijftalent staat overal centraal. De Vrije Boekendagen bieden woordkunstenaars die hun werk in eigen beheer uitgeven de kans om hun werk te presenteren. De eerste editie van het tien dagen durende evenement werd drie jaar geleden in het Amsterdamse Cultureel Centrum De Badcuyp georganiseerd. De Bakkerij deed afgelopen weekeinde voor de tweede keer mee aan De Vrije Boekendagen.

Podium
Naast dichters en schrijvers, beklommen ook diverse muzikanten het Castricumse podium voor een muzikaal-literaire voordracht. Het optreden van de groep Hailander sprong er wat dat betreft uit. Het in middeleeuwse pofbroeken gestoken trio declameerde onder meer door trommels en doedelzak ondersteunde gedichten van Piet Paaltjens. Ondanks de wonderlijke combinatie van kleding, muziek en tekst vormde Hailander alle ingrediënten knap om tot een geheel. Hailander vond een prima balans tussen tekst en muziek. De liefhebbers in de matig gevulde zaal konden de wonderlijke voordracht wel waarderen. Bij de presentaties van sommige andere woordkunstenaars was die balans soms ver te zoeken Bij sommige voordrachten overstemde het geluid de tekst. Het volgen van een gedicht of verhaal was daarom niet in alle gevallen makkelijk.

Scala
Veel waardering was er ook voor het solo-optreden van dichteres Scala, pseudoniem van Birgit Parinussa. De vooral in het Amsterdamse alternatieve circuit bekendheid genietende Parinussa sprak meteen tekstueel aan, met haar manier van voordragen ' zoog ' ze als het ware alle aandacht naar zich toe. De dichteres wisselde verleidelijk zwoel uitgesproken strofes af met schel uitgeschreeuwde passages. Stemverheffing om bepaalde woorden te benadrukken. Parinussa verhief zichzelf met die techniek tot een van de smaakmakers van de avond. "Iets tot een gedicht brengen is moeilijk", legt Parinussa uit. "Met een bepaalde expressie kun je je vrijheid vergroten. Als in mijn gedicht een zeemeeuw hoog boven zee vliegt, benadruk ik dat 'hoog'door ook mijn stem de hoogte in te laten gaan Ik houd niet van starre teksten " Mede-organisator Ronald Boekhoorn denkt ook volgend seizoen in de programmering van De Bakkerij plaats te kunnen maken voor de Vrije Boekendagen "Een literaire avond als deze verbreedt het aanbod van ons centrum", vertelt Boekhoorn "Het publiek toont zich ook geïnteresseerd. Alle stromingen zijn present van punk tot vrije hardcore. Ook voor gedichten en verhalen lopen de bezoekers zich warm"

Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017