pers Alkmaars Weekblad - 030709

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persAlkmaars Weekblad - 9-7-2003

Fruitcompagnie mist Gouden Pet� De Fruitcompagnie speelt het vel van de vingers op het straatmuzikantenconcours De Gouden Pet in Leiden.

ALKMAAR / LEIDEN - Eenentwintig groepen straatmuzikanten stonden zondagmiddag in Leiden het vlees van de vingers te spelen en de longen uit hun lijf te zingen. Ook de Fruitcompagnie, vijf Alkmaarse straatmuzikanten die al bijna tien jaar samen spelen, waren te bewonderen. Ondanks hun romantische muziek met onverwacht poëtische uitspattingen grepen ze naast de hoofdprijs, de felbegeerde Gouden Pet.

Sjoerd van Berkel, Jelle Bouwhuis en Felix Hogeboom maken sinds 1993 samen muziek en poëzie. Zo lang de Fruitcompagnie bestaat, doen ze ook mee aan het jaarlijkse straatmuzikantenconcours De Gouden Pet in Leiden. Dit jaar ging het optreden niet zo goed als normaal. "Sjoerd, de zanger, is verschrikkelijk verkouden", vertelt toetsenist Jelle., "We moesten vier setjes spelen op verschillende plekken in de stad, maar bij het vierde optreden was hij nauwelijks meer te horen. Dat heeft ons zeker punten gekost." De jury van De Gouden Pet loopt door de stad om te zien welk muzikaal gezelschap de mooiste muziek maakt en het publiek het beste weet te entertainen. De Fruitcompagnie doet al tien jaar mee, maar wist niet één keer op het podium terecht te komen. Bekende plaatsgenoot en straatzanger Bertje Doperwtje heeft het festival wel een keer gewonnen, maar hij liet deze keer verstek gaan. Dit jaar moest de muzikale fruitmand het onder andere opnemen tegen zeemanskoor 4 x Niks uit Amsterdam, middeleeuwse muziekgroep Halewyn uit Leiden en de neoglobalistische Jackaroos uit Buitenpost.

Vak apart
Spelen op straat is een vak apart. De Fruitcompagnie heeft in de jaren ontdekt wat werkt en wat niet. "We spelen bij een straatoptreden onze heftigste, meest positieve nummers", vertelt hij. "De blues, daar houden mensen niet van, ze willen vrolijke muziek horen." Ook punk valt niet in de smaak, weet Jelle ondertussen. "We speelden een keer met een nieuwe versterker, die een beetje heftig, overstuurd geluid had. Niemand kwam in de buurt, iedereen bleef aan de overkant van het plein. Tja, dat werkt dus niet." Het geluid van de Fruitcompagnie is grappig en experimenteel. Poëzie is hun uitgangspunt, vaak worden gedichten bij muziek gemaakt en muziek bij gedichten. Daarbij kan alles een instrument zijn, volgens Jelle.

"Ik heb verschillende synthesizers, ook een hele oude uit 1978. Die kun je helemaal verkeerd in elkaar zetten, zodat er hele rare geluiden uit komen. Het lijkt af en toe wel een didgeridoo. Dan hebben we nog een beeldhouwer die de percussie doet, we spelen op potten en pannen, viool op een gitaar en een heel zielig liedje op een platgeslagen colablikje." De Fruitcompagnie is niet vaak in Alkmaar te beluisteren. "We speelden wel op de 'vrijeboekendag' in Parkhof, een paar weken geleden. Meestal spelen we in dichterskringen en in kraakpanden", somt Jelle op. "Maar vaker vertrekken we naar Amsterdam, naar Bergen, Groet of naar Schagen. We wonen allemaal in Alkmaar en als je buiten gaat spelen, wil je toch een beetje van huis." Na de spannende finale op het Stadhuisplein in Leiden, muzikaal ingeleid door de Amazing Stroopwafels, ging de Gouden Pet 2003 naar De Beidehandjes uit Bergen. Het Valies uit Leiden werd tweede, Hot Club De Frank uit Amsterdam haalde de derde plaats.
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017