pers Alkmaarse Courant - 070308

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persDonderdag 8 Maart 2007 - Alkmaarse Courant

Vacuümgroep Alkmaar Noord

Samen zoeken naar iets nieuwsDOOR WILLEMIEN SCHENKEVELD
ALKMAAR - Voor Alkmaar-Noord en verre omstreken, voor schilders, schrijvers en muzikanten, voor wie experimenteren en samenwerken interessanter vindt dan een perfect eindproduct, is er: de Vacuümgroep. Het zwaartepunt is in Alkmaar-Noord omdat dit momenteel een cultureel Vacuüm is.

Een wand volgepropt met boeken en langspeelplaten, dozen vol geluidsopnamen, een computer midden in de huiskamer, een stel gitaren en net nog ruimte voor een oude leunstoel. Hier in een appartement aan de Winkelwaard werd een paar jaar geleden de Vacuümgroep geboren, cultuurnetwerk met als basis Alkmaar-Noord. Compleet met statuten, die bijvoorbeeld uitleggen hoe je lid kunt worden: 'Het aspirant-lid zendt een persoonlijk teken, zoals een schets, een gedicht, een verhaal of een geluidscassette. Vervolgens krijgt hij een gelijksoortige bevestiging terug'.

Ideeën
'Het gaat ons om de contacten', zegt Jelle Bouwhuis.
Zo veel kunst komt behoorlijk solitair tot stand. Het is veel interessanter om samen te werken, ideeën uit te wisselen en te zien wat daaruit voortkomt. Bouwhuis maakt muziek op gitaar en synthesizer en hij tekent - gedetailleerde tekeningen en stripjes vol fantasie en humor. Maar ik vind het veel leuker om dat niet alleen te doen, maar samen met anderen.

Fruitcompagnie
Al jaren vormt hij een trio met dichter-tekenaar Felix Hogeboom en dichter-schilder Sjoerd van Berkel. Samen opereren ze onder meer als de De Fruitcompagnie, met podiumoptredens van muziek en poëzie.
Ze maken experimentele radioprogramma's, schrijven samen boeken en houden 'literaire jamsessies' met gedichten en muziek. Ook zoeken ze graag de samenwerking met andere creatieve geesten die hun ideeën willen delen. Speerpunt: Alkmaar-Noord. 'Er zijn vast veel mensen in Alkmaar-Noord met cultuur bezig, alleen komen ze niet hun huis uit'. De Vacuümgroep is geen massabeweging, geven ze grif toe. Bouwhuis: 'We hebben veel sympathisanten, maar kunstenaars vinden het vaak wat beklemmend om lid te worden'
Toch strekt het netwerk zich inmiddels uit tot Zaandam, Amsterdam en het Utrechtse Odijk. Maar goed, Alkmaar-Noord dus. Hier zijn ze steeds vaker te vinden in wijkcentrum Mare Nostrum.
Iedere maand is er een inloopavond voor tekenaars en schilders. 'Je hoeft niet héél goed te kunnen tekenen, maar je moet bij voorkeur wel eigen ideeën hebben' Ook zijn ze sinds november begonnen met literaire jamsessies. Iemand leest teksten voor (liefst uit eigen werk), anderen maken er muziek bij. Jelle Bouwhuis: 'Op gitaar, of op synthesizer, op potten en pannen, alles mag. De muzikanten doen hun best om aan te sluiten bij de gevoelswaarde van het gedicht. Het kan alle kanten opgaan: soms is het dance-achtig, soms meer jazz, of folk, of rock. Als het goed gaat, kan het heel intens zijn'. En als de meligheid toeslaat, juist vrij vervelend. Bouwhuis: 'Dan is het niet zo prettig om weer terug te luisteren.
Maar het hoeft niet altijd goed te gaan. Uit mislukte experimenten komen weer nieuwe dingen voort'. Hogeboom: 'Voor een musicus kan het heel interessant zijn los te komen van zijn vaste riffjes en zich te laten leiden door een tekst. Voor een dichter biedt het maximale mogelijkheden om de gevoelswaarde van een tekst naar voren te laten komen'. Iedereen die redelijk muziek maakt en nieuwsgierig is, is welkom. Het moet niet exclusief zijn, daar houden we niet van.

Zondagmiddag 18 maart tussen 13.30 en 16.30 organiseert de Vacuümgroep weer een literaire jamsessie in Mare Nostrum, Arubastraat 2. Elke tweede dinsdagavond van de maand komt de tekenclub vanaf 20 uur bijeen. Deelname aan de activiteiten is gratis. Informatie en aanmelding bij Jelle Bouwhuis, 06-51354927. Zie ook http://home.tiscali.nl/~sb143321
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017