pers Alkmaar-op-Zondag - 050123

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persAlkmaar-op-Zondag 23-1-2005


Alkmaarse kunstenaar hoopt op regeringsopdracht
■ fotografie: Rodi Media/Bertil van Beek


■ tekst: Emmy Meijering

ALKMAAR - Hij zit in de race voor wat heet: voorstel toegepaste kunst voor Het Logement van de Tweede Kamer. Dat houdt in, dat kunstenaars via de internetpagina www.de-dienst.nl een ontwerpvoorstel mogen indienen. Het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt maakt kans om ook werkelijk het nieuwe Logement van de Tweede Kamer te mogen sieren. Autodidact Sjoerd van Berkel (37), in het dagelijks leven salarisadministrateur, ontwierp voor dit doel een muur- of plafondschildering onder de noemer 'Nederland, een land om van te houden.'

Neerlandicus Van Berkel zocht in eerste instantie naar een creatieve uiting via poëzie en werd daartoe lid van een dichterskring. Tot acht jaar geleden een vriend met papier en verf aankwam en zei 'probeer dit eens'. "Ik had er enorm veel lol in en al snel werd het papier vervangen door schildersdoek. Sindsdien schilder ik." Van Berkel ontwikkelde een heel eigen, folkloristische stijl: uitbundig, kleurig, het plezier spat eraf. "Dat laatste is het belangrijkste voor mij. Schilderen moet vooral leuk zijn, het hoeft niet altijd zingevend of technisch verantwoord te zijn."

Beschermengelen
Het ontwerp dat Van Berkel voor het Logement inzond is een landkaart van Nederland, in vogelvlucht gezien vanuit het noordoosten. De plattegrond is ingevuld met allerlei aspecten zoals een molen, bedrijvigheid, gebouwen, die het land hebben gemaakt tot wat het nu is. Daarboven zweven beschermengelen die symbool staan voor het overleven van de vele rampen die het kleine landje door de eeuwen heen teisterden. Van Berkel, die nog maar één keer eerder een plafondschildering maakte in de woning van zijn zus, gelooft niet dat het gebrek aan ervaring een probleem zal zijn. "Ik heb er heel veel vertrouwen in. Ik zie voor me hoe het worden moet. Het is natuurlijk wel erg veel werk en mogelijk zal ik er mijn vakantie aan op moeten offeren. Maar dat doe ik dan met plezier." Via de internetpagina www.de-dienst.nl kan tot 21-2-2005 gestemd worden op één van de ontwerpen. Daarna beslist de Tweede Kamer of het kunstwerk ook werkelijk een plekje gaat krijgen in het Nieuwe Logement.
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017