agenda2008


Vacuüm Cultuurnetwerk - agenda 2008


19-10-2008

Fruitcompagnie treedt op bij opening expositie Galerie Gang Catalonië

Bij galeriegang Catalonië exposeert Maniet Voets met ludiek, inventief schilderwerk met tekenachtige inslag. Bij de opening op zondag 19 oktober om 16.00u treedt tekstdichter/zanger Felix Hogeboom van kunstgroep Fruitcompagnie op begeleid door gitarist/muzikant Jelle Bouwhuis. Als gast is dichter Cees-Jan Sierhuis uitgenodigd die een bloemlezing uit eigen werk zal voordragen.Felix brengt een tekst uit het Fruitrepertoire, Jelle speelt gitaar bij opening in Gang Galerie

Meer informatie op de website www.sjoerdvanberkel.exto.nl onder het menu Expositie

20-9-2008

Cultuurweekend Velsen - Fruitcie. speelt bij Galerie Gang IJmuiden

Fruitcompagnie treedt op met muziek en poëzie bij Galerie De Gang, IJsselstraat 16, IJmuiden bij gelegenheid van het Cultuurweekend Velsen (aanvang: ca. 19.00u).                           Jelle, Felix, Sjoerd in de huiskamer van de galerie


18-8-2008

Picknick & Poetry in duinen Heemskerk
Fruitcompagnie treedt op bij Picknic & Poetry georganiseerd door dichterskring Zaanstreek in het duingebied tussen Castricum en Heemskerk. Daarnaast is er ruim aandacht voor de dichters en performers die organisator-dichter Cees-Jan Sierhuis heeft uitgenodigd bij deze speciale zondagmiddagontmoeting (vanaf 16.00u) in de ongedwongen sfeer van het duingebied, één van de mooiste landschappen van Noord-Holland. Volg de route-aanwijzingen vanaf de ingang bij Johanna's hof aan de zeeweg nabij Bakkum. De pijlen wijzen de weg naar de open plek, enkele kilometers dieper in het duingebied gelegen, in de richting van Heemskerk. Fruitcompagnie brengt light verse, lyriek en sketch waarbij de nadruk ligt op de lichte toets zodat muziek en liedwerk bijdragen aan een ontspannen sfeer. C.J.S. zal, zoals wij hem kennen, wederom teksten van Lucebert en Schierbeek reciteren, maar ook uitgaande van teksten uit damesblad De Libelle de poëzie tot leven wekken. Daarnaast is er eigen werk met een filosofische en maatschappijkritische inslag. Een houten kist, geplaatst op het gras, dienst als podium. Er worden geluidsopnames gemaakt t.b.v. het archief.

17-5...8-6-2008

Expositie bij Atelier9en40 Alkmaar
Sjoerd van Berkel, Jelle Bouwhuis en Felix Hogeboom, die samen optreden met muziek en poëzie onder de naam Fruitcompagnie, exposeren schilderijen, tekeningen en geluidskunst bij Atelier9en40 aan de Nieuwlandersingel 49 in Alkmaar. Te zien zijn expressieve, kleur- en fantasierijke schilderijen van Sjoerd, speelse pasteltekeningen van Jelle en eigenzinnige pentekeningen van Felix. Er is bij deze expositie gezocht naar werkstukken met een thematische overeenkomst. Bij het beeldend werk zijn dichterlijke teksten gevoegd om het verhalende aspect van de uitingen te benadrukken. Tijdens de expositie zal er op enkele plekken in de galerie geluidskunst te horen zijn die in de afgelopen jaren door de groep is gemaakt. Het gaat daarbij om experimentele muziek (o.a. soundscapes) in combinatie met de voordracht van tekst en/of zang. Dit materiaal komt uit het archief gebruikt voor de eigen programma's bij de lokale omroep. Vacuüm richt zich nadrukkelijk op een multidisciplinaire aanpak door expositie van beeldend, tekstueel en auditief materiaal waarbij authenticiteit voorop staat. De expositie wordt geopend op zaterdag 17 mei om 15.00u met een optreden van de eigen groep Fruitcompagnie, muziek en poëzie.


Actrice (acryl) - Sjoerd van Berkel, 1996  Autorit - Felix Hogeboom, 2004 Literair café Helmers - Jelle Bouwhuis, 2005

26/27-5-2008

Vacuümgroep exposeert tijdens kunstroute Oudorp/Alkmaar-Noord

Tijdens de kunstroute Oudorp/Noord zal de Vacuümgroep exposeren in de galerie van de Alkmaarse kunstenares Erna Wiggermans aan de Stetwaard 29. De Vacuümgroep, in 1999 opgericht om de culturele leegte in Alkmaar-Noord op te vullen, is met de jaren uitgegroeid tot een kleurrijk gezelschap met diverse kunstdisciplines binnen de gelederen. Met name het gevoel in de kunst staat bij de Vacumisten voorop. Daarbij zijn ze wars van het elitaire. De werken die ze maken zijn alternatief, poëtisch en spontaan. Erna's galerie is van verre herkenbaar aan de sprookjesachtige wensbank in de voortuin.

Exposanten

Erna Wiggermans' leven staat in het teken van kunst: maken, organiseren. Met een tomeloze fantasie waarmee zij van niets iets maakt heeft zij de inrichting van haar huis tot een sprookjeswereld gemaakt. Diverse materialen als metaal, glas, kunststof en keramiek worden verwerkt in mozaïek- en lichtobjecten. Daarnaast is er een verbeeldingsrijke collectie schilderijen te zien.

Jelle Bouwhuis tekent al vanaf zijn vroegste jeugd, houdt zich sinds de jaren tachtig ook bezig met muziek en het ontwerpen van gebouwen. Opgeleid aan de Rietveldakademie en op de HTS, tekent hij in twee stijlen: fijnzinnige pentekeningen met als onderwerp fantasielandschappen en -gebouwen en oliepastelschetsen met als onderwerp de dagelijkse omzwervingen in de buitenwereld, van Den Helder tot Tblisi met Alkmaar daartussenin.


Podium - '03

Sjoerd van Berkel begon als Neerlandicus, hing geruime tijd doelloos op de universiteit rond. Daarna schreef hij verzen met gevoelsmatige inslag, als reactie op de nihilistische academische sfeer. Hoewel hij zijn teksten graag zou laten zingen door bekende Nederlanders, zagen deze niets in zijn pennevruchten, zodat hij genoodzaakt was om ze zelf uit te voeren. In 1997 werd hij jongste bediende op een groot kantoor en begon hij zich uit te leven met verf en penseel. Zijn schilderijen zijn als levende gedichten.


Dorpje Portugal - '05

Felix Hogeboom ontdekte in de jaren negentig de kunst in zichzelf door het maken van gedichten en pentekeningen. Zijn eerste poëzie ontstond in De Inktpot, een duister hoofdgebouw van de NS. De pentekeningen onderscheiden zich door een grote hoeveelheid ornamentale arceringen, waardoor ze ontroerend en naïef zijn.


Model - '00

U kunt voor informatie contact opnemen met Jelle Bouwhuis: 072 - 5 625240 (na 20.00u) of 06 - 5135 4927 Erna Wiggermans: 072 - 5202907 E-mail: felixhvb@gmail.com (webmaster Vacuüm)


4-5-2008

Schildersessie bij Arthotel Mons Marem in Bergen aan Zee

Besloten sessie georganiseerd in arthotel Mons Marem, gelegen aan de Zeeweg te Bergen aan Zee.
Jelle Bouwhuis van Vacuüm Cultuurnetwerk leidt de schildersessie die op zondag 4 mei plaatsvindt vanaf 12.00u. Het is de bedoeling dat diverse tweedehands-objecten worden beschilderd op ludieke wijze, met als thema zee, strand en water. Met een groep deelnemers wordt een geprepareerde piano beschilderd. Voor de kleintjes is er een aparte ruimte met begeleiding waar ze creatief aan de slag kunnen gaan met (vinger)verf en papier.


13-4-2008

Literaire jamsessie bij Mare Nostrum - Alkmaar

Op zondag 13 april gaan we weer aan de slag. De Vacuümgroep organiseert een literaire jamsessie in Mare Nostrum, gelegen naast het Dalton College in Alkmaar-Noord. Schrijvers, dichters en muzikanten worden uitgenodigd om deel te nemen aan de sessie waarbij het samengaan van tekst en muziek voorop staat. Uitgangspunt is de voordracht van eigen proza of poëzie, waarop door de muzikanten met geïmproviseerde klanken wordt ingespeeld. Zowel beginnende als gevorderde muzikanten en dichters zijn welkom. Er wordt gespeeld in sets van 10 tot 15 minuten met steeds wisselende bezetting van performers en muzikanten. De regie is in handen van de Fruitcompagnie, bestaande uit tekstdichters Sjoerd van Berkel en Felix Hogeboom en gitarist Jelle Bouwhuis, een groep met enige jaren ervaring met muzikale poëzie. Als start van de sessie zal Fruitcompagnie het spits afbijten. De sessie is laagdrempelig van opzet. Ieder die dit wil heeft de gelegenheid om tekstvoordracht in combinatie met (live)muziek en geluidskunst op het podium te brengen. De uitdaging is te komen tot een interessante wisselwerking tussen de intentie van woord en instrument. Soms zal de organisatie ter verheldering regieaanwijzingen geven. Mensen met weinig of geen podiumervaring kunnen ondersteuning krijgen. De sessie begint om 13.30u en eindigt om 16.30u. De toegang is gratis. Informatie: Jelle Bouwhuis 072 - 5625240 of 06 - 5135 4927poëtische sessie bij C.C. Mare Nostrum


12-3 t/m 11-4-2008

Sjoerd van Berkel - naïeve schilderkunst - bibliotheek De Mare Alkmaar
Sjoerd van Berkel is autodidact, woont in Alkmaar en is lid van kunstgroep Vacuüm , die verschillende disciplines in de kunst zoals het maken van muziek en het voordragen van gedichten, wil integreren. Zijn schilderijen hebben een kleurige inslag. De onderwerpen lopen uiteen van mensen tot aan landschappen. Het geheel ademt een vriendelijke sfeer uit en heeft zowel verbinding met de naïeve schilderkunst als met de abstracte. Meer informatie: www.sjoerdvanberkel.nl .
10-4-2008

Teken/schilderclub (vrije inloop) bij Mare Nostrum - Alkmaar
De tweede donderdagavond van de maand vanaf 19.30u komt de teken- en schilderclub bij elkaar in C.C. Mare Nostrum, gelegen naast het Dalton College in Alkmaar-Noord (tegenover Winkelcentrum De Mare). Het gaat hier om gezelligheid en vrije expressie. Er zijn geen speciale opdrachten, het is voor mensen die zelf aan de gang willen. Hebt u toch vragen en/of begeleiding nodig, professionals zijn aanwezig om u bij te staan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Begeleiding: Jelle Bouwhuis - tel. 072 - 5 62 52 40 (na 20u).
Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017