pers - Zaanse Courant - 060323

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persZaanse Courant - 23-3-2006


Dovemansoren: dichtersfestival nieuwe stijlVan onze medewerker Peter Roggeveen


KROMMENIE - Literaire jamsessies, gedichten, luisterliedjes en muziek die raakvlakken heeft met de jazz. Dat staat morgenavond allemaal te gebeuren in de Groote Weiver tijdens Dovemansoren, het dichtersfestival nieuwe stijl waarbij de nadruk ligt op spontaniteit en samenspel tussen muziek en poëzie. Het staat eenieder met dichterlijke gave vrij om een bijdrage te leveren aan de avond.

De Groote Weiver in Krommenie vormde lange tijd het podium van het jaarlijkse dichtersfestival waar Zaankanters met dichterlijk gemoed zich met een kort optreden konden presenteren aan het publiek. Maar volgens ex-stadsdichter Jacob Passander raakte die formule gaandeweg uitgewerkt. "De animo liep terug en stilzwijgend verdween het dichtersfestival van het toneel. Het bloedde dood. Samen met anderen probeer ik het in een andere vorm weer nieuw leven in te blazen. Een programma met alleen enkele dichters die werk voordragen, vind ik niet zo boeiend, ook niet voor het publiek. Door er muziek aan toe te voegen wordt poëzie sprankelend en versterken beide elementen elkaar. Spontaniteit en creativiteit staan hierbij voorop." De eerste 'probeersessie' van het dichtersfestival nieuwe stijl werd een onverwacht groot succes en trok bijna honderd belangstellenden. Op die toeloop had niemand gerekend. Zelfs het bier was op, en dat wil wat zeggen in de Groote Weiver. Het leidde ook tot andere verrassingen, zoals een rapper die zijn act uitvoerde in samenspel met enkele instrumenten.

Woorden, beelden en muziek vormen de ingrediënten van de komende avond waarbij dichterlijke optredens ondersteund worden door muzikale begeleiding en bewegende beelden. Samenspel is het toverwoord, volgens Passander die als ceremoniemeester fungeert, "In de sessies past de muziek zich aan de sfeer van het gedicht aan, dat kan weer eens spannend of spookachtig zijn, maar ook vurig of dromerig of romantisch." Naast spontane optredens van liefhebbers uit het publiek is er een aantal vaste acts gepland, waaronder een optreden van de uit Alkmaar afkomstige Fruitcompagnie, een gezelschap van dichters en muzikanten die literaire jamsessies met muzikale ondersteuning en geluidscollages tot kleinkunst hebben verheven. Zij zullen ook de muzikale begeleiding voor hun rekening nemen bij optredens van deelnemers uit het publiek. Voordragen uit eigen werk is daarbij geen vereiste. Ook gedichten en/of teksten van bewonderde auteurs zijn van harte welkom.

Tevens zal de Zaankanter Dick Scholtens met zijn begeleidingsgroep Combinièri een muzikaal optreden verzorgen van Nederlandstalige luisterliedjes die door hemzelf of in samenwerking met andere muzikanten zijn geschreven. Zijn liedjes variëren qua muziekstijl van jazz, blues en rock-'n-roll tot een mix van folk en country. Scholtens wordt bijgestaan door pianist/componist Henk Ruijsch, contrabassist Don ten Cate en drummer Ronald Mattern.

Dovemansoren, dichtersfestival nieuwe stijl in de Groote Weiver begint vrijdagavond om 20.30 uur. Entree vrij. Er is de mogelijkheid om vooraf, rond 18.30 uur, aan te schuiven bij de buurtmaaltijd.

Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017