pers - NHD - Dovemansoren - 060529

Vacuüm Cultuurnetwerk: berichten in de persNoord-Hollands Dagblad - e.d. Zaanstreek - 29-5-2006Tegendraadse en spontane gedichten in bedreigde Groote Weivervan onze medewerkster Sonia Bikkel

KROMMENIE - Tegendraadse toonkunstenaars, bewegende woorddragers in het land van Noach en windmolens. Vrijdagavond presenteerde Jacob Passander alweer voor de vierde keer een aflevering van Dovemansoren in de Groote Weiver.

Een avond vol spontaniteit van dichters en muzikanten met momenten van humor en stille ontroering. Maar waar ook de dreigende sluiting van de voormalige gasfabriek als een sluier overheen hing. Wie vrijdagavond de Groote Weiver binnenstapte waande zich in de jaren zestig van de vorige eeuw. Een relaxte sfeer met een alternatief publiek, een hoog gehalte aan T-shirts en spijkerbroeken, de mannelijke bezoekers veelal met lang haar, al dan niet in een staartje. Lekker onderuit gezakt met een biertje liet het selecte publiek zich verrassen door een schare van dichters en muzikanten. Na de boomlange Peter, die begon met 'Gemeente, gemeente, te gemeen'en de humoristische Kees-Jan Sierhuis volgende een meeslepend optreden van Pom Wolff, die bevlogen zijn gedichten voordroeg. Wolff, bestuurslid van De School der Poëzie in Amsterdam en adviseur van het Cornelis Vreeswijk Genootschap brengt dit najaar zijn tweede dichtbundel 'Lief me au' uit. Al eerder publiceerde hij de bundel 'Je bent erg mens'. Voor deze avond plukte hij uit zijn tas vol poëzie. "Ik heb ook liefdesgedichten, maar pas me aan in dit gekraakte pand. Mijn motto is dat het uiteindelijk mis gaat, dus geniet nù maar." Genieten was het zeker ook na de pauze met de literaire jamsessie van de Fruitcompagnie die zich passanten voelden in het theater van de nacht, Velatropa die het kostbare menselijke bestaan in de Groote Weiver vierde, Joke Kaviaar en het Zaans
Schrikbewind.

Dichteres Pandora had duidelijk podiumervaring en zij bracht met haar heldere voordracht grappige en verrassende gedichten. Klarinettist Ditmer Weertman begeleidde vervolgens Zaanstads eerste stadsdichter Jacob Passander, die vooral het slopen van de creatieve broedplaats de Groote Weiver als thema had. "Ze slopen ons pand voor een paar parkeerplaatsen in de straat. Krakend gaan wij ten onder, nooit gebogen, wel gebarsten."
Dovemansoren sloot af met een literaire jamsessie voor iedereen die wilde meedoen.
Passander: "Het moet vooral experimenteel blijven. En een vijfde editie van dit festival zal er zeker komen, want er zijn nog genoeg dovemansoren om tegen te spreken."


Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017