Afsluiting expositie Time Travelling in Kunstuitleen Alkmaar op zondag 9 juli m.m.v. Fruitcompagnie 'muziek en poëzie' (9-7-2017)

Afsluiting van Kunst in de Maak VII: TIME TRAVELLING met Ferry Jong aanstaande zondag 9 juli van 14 – 17 uur bij kunstuitleen Alkmaar, Bergerweg 1 in de voormalige ambachtsschool.

De Fruitcompagnie treedt op met soundscapes, voordracht en gedichten. Je bent van harte welkom.   

Gedurende de afgelopen periode heeft Ferry Jong kunstenaars uitgenodigd mee te doen aan Time Travelling. In overleg met of op verzoek van Ferry worden hun werkstukken getoond waarbij deze meanderen door de ruimte van de time traveller. Daarbij zijn er ook workshopresultaten te zien.   

Er is werk te zien van: 
FERRY JONG – de time traveller 
BOB JANSEN - film, schilderijen (gemengde techniek), tekeningen en collages 
MARIEKE VAN DER PUT - Messages: een beelddialoog via WhatsApp tussen Marieke en Ferry tijdens de werkperiode. Deze dialoog draait op een iPad die door de ruimte zwerft. 
WILLEM SCHOTTEN - objecten: drie "kastjes” in assemblagetechniek: 1. Old Times Won’t Change (2012)   2. Le Coeur de Lièvre (2013) en 3. Verholen Verhalen (2016) 
EEF DEN OUDEN - stream van videobeelden met soundscapes 
JELLE BOUWHUIS Creëert eigen werelden. Voor deze werkperiode gebruikt Jelle de vormen van de expositieruimte als inspiratiebron voor nieuwe te ontwerpen gebouwen op deze werelden. Deze ontwerpen worden getoond. Ook zijn er plattegronden te zien van deze werelden. 
MIRJAM OOSTERBAAN - ‘de aap’, keramiek. En de resultaten van haar workshop keramiek tijdens Time Travelling 
MONIQUE DE LEEUW - film (loop): ‘Wonder Generator’ – laboratorium van ontdekking     

Jelle Bouwhuis

aspalt_blaastoren_170704j.jpgJelle Bouwhuis is actief op vele gebieden, hij is echter vooral tekenaar en zet zijn talent in bij het vervaardigen van illustraties waarbij fantasierijke ontwerpen van  logo’s, posters en Cd-hoezen tot de mogelijkheden behoren.  Jelle verzorgt tevens de muziek  (gitaar/synthesizer) bij kleinkunstgroep Fruitcompagnie die op geheel eigen wijze een crossover tussen muziek en poëzie tot stand probeert te brengen, light verse mengt zich met performing poetry en surrealistisch artwork. 


Vanuit zijn bouwkundeachtergrond is hij betrokken bij het ontwerp van diverse gebouwen, een binnentuin en een monument, daarbij heeft hij ook ervaring met restauratie- en renovatieprojecten opgedaan.  Het tekenwerk van Jelle Bouwhuis bestaat grotendeels uit fantasytekeningen. Jelle's tekenhandschrift is geïnspireerd door oude etsen en gravures, waarbij er veel aandacht is voor detaillering. Vanaf 1980 begon hij met de creatie van de fantasiewereld Essal om zijn inventieve tekenwerk een verzonnen samenhang te geven. Binnen deze verbeelde werkelijkheid  ontstonden honderden vaak schetsmatige stadsontwerpen: plattegronden, impressies van wijken, tempels, paleizen, huizen en ook stadsgezichten. Jelle waagt zich ook aan het schrijven van verhalen die zich afspelen op zijn fantasieplaneet, in eigenbeheer zijn enkele rijk-geïllustreerde verhalenboeken uitgebracht waarbij de teksten soms in samenwerking met anderen werden geschreven.   

Vanaf 30 juni 2017 werkt Jelle mee aan het project Time Travelling.  Geïnspireerd door aanwezige werken en video’s en de inrichting van de expositielocatie heeft hij vijf tekeningen gemaakt, die deels zijn uitgewerkt met potlood en balpen. Drie tekeningen zijn alleen in potlood uitgewerkt, die moeten nog worden gecompleteerd, work-in-progress zoals bedoeld bij dit expositieproject.   

Aanstaande zondag 9 juli omstreeks 14.00u treedt Jelle Bouwhuis op met zijn groep Fruitcompagnie; in de expositieruimte zullen soundscapes te horen zijn waarbij de dichters Felix Hogeboom en Sjoerd van Berkel voordragen uit eigen werk, hierbij is sprake van een reis door de tijd in een poëtisch universum, contrasterend met de verbeeldingswereld van de time travellers. 






Toelichting bij afbeelding: Blaastoren of Toetertoren. Bij deze tekening is uitgegaan van de kijkkasten van Willem Schotten. Het werd uiteindelijk de Essalse equivalent van het carillon. Het bevat een soort buitenorgel, dat bij allerlei gelegenheden wordt bespeeld. Het instrument komt voor in het epos 'Enschapra’s in Itopal'. Het gebouw in deze tekening kan niet het gebouw zijn dat in de kustplaats Itopal staat, aangezien dat een ronde toren is, het hier getekende exemplaar, uit de T52-tijd, staat in de heuvelwijk van Aspalt, de hoofdstad van het schiereiland Ilos (bron: Jelle Bouwhuis). 

Felix on maandag 10 juli 2017 - 15:01:22 | Lees/plaats reactie: 0

Welkom

Vacuüm Cultuurnetwerk Alkmaar - 2017